Gemix logó színes

Ágyi poloska élete, szakszerű irtása

Ezt az oldalt azért hoztuk létre, mert egyre több helyen végzünk ágyi poloska írtást és a legtöbb esetben a késői felismerés és a helytelen védekezés miatt terjed tovább a fertőzés, ezért összegyűjtöttük a leglényegesebb tudnivalókat, leggyakoribb kérdéseket és válaszokat, hogy segítsünk Önöknek az ágyi poloska terjedését megakadályozni!!

Ágyi poloska írtás Borsodban

Cégünk vállal szakszerű ágyi poloskairtást elsősorban hidegköd képzéses technológiával. Akár egy irtás után is 100%-os garanciavállalással!!

Amennyiben nem tudja vagy nem biztos benne, hogy fertőzött-e lakása, kérem olvassa el az alábbi információkat

Hogyan ismerhető fel az ágyi poloska jelenléte?

Nagyon jó rejtőzködő képessége miatt egyáltalán nem könnyű megtalálni az ágyi poloskát, azonban van pár jel, amely rovarfertőzöttségre utalhat:

  • döglött ágyi poloska, illetve ágyi poloska által levedlett bőr.

Hím és nőstény ágyi poloska

  • Az ágyi poloska csípése és annak hatása sokszor csak később látszódik rajtunk, egyes allergiás esetekben azonban, igencsak látjuk a nyomait–a csípéseket elsősorban a nyak, boka, csukló, kar tájékon keressük, de akárhol előfordulhat.

    Alkalmazhatunk ecetes vizet, citromlevet, szódabikarbónát, jegelést, antihisztaminos krémet, amellyel enyhítjük a duzzanatot. Emellett kalcium pezsgőtabletta, antihisztamin és szteroid tartalmú tabletták is segítenek enyhébb esetben.
  • vérpöttyök vagy csíkok a huzaton
  • ágyi poloska ürülék, amelyet általában csoportosan lehet észrevenni, kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon és egyéb búvóhelyeken.

Ágyi poloska ürüléke

  • ágyi poloska peték (amelyek 1mm nagyságúak) hosszúkás formájúak, krém–fehér színűek
  • az ágyi poloska szagáról, amely édeskés, azonban ez csak nagy fertőzöttség esetén észlelhető.

Hogy néz ki, milyen gyorsan szaporodik az ágyi poloska?

Ágyi poloska fejlődése

Az ágyi poloska szárnyatlan rovar, lapos testfelépítéssel. A felnőtt (imágó) ágyi poloska vöröses barna, körülbelül 5-6mm nagyságú, azonban vérrel teleszívott állapotban akár 10 mm-es is lehet. Az éhes ágyi poloska nagyságában és alakjában leginkább egy alma magjához hasonlítható.

Az ágyi poloskák nem képesek repülni, azonban ezt rendkívüli gyorsaságukkal ellensúlyozzák. Sőt, ezt a tehetségüket kamatoztatni tudják függőleges felületeken és fejjel lefelé sétálva is.

A nőstény naponta 1-5 petét rak a körülményektől függően. Egy átlagos lakásban, ahol 22 fok körüli a hőmérséklet van, körülbelül 12-14 nap múlva kelnek ki a petékből az ágyi poloska lárvái. Viszont nyáron, amikor 27 fok körüli hőmérséklet van, akár 6-8 (!) napon belül is kikelhetnek a lárvák. A kikelt lárvák öt fejlődési stádiumon mennek keresztül mire azok is ivarérettek lesznek. Nyári melegben ez a fejlődés akár hatvan nap alatt végbe mehet.

Az ágyi poloskák Miskolcon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Tiszaújvárosban, Ózdon, Emődön, Egerben, Nyíregyházán, Debrecenben és mondhatjuk, hogy egész Magyarországon növekvő számban jelennek meg, ahogy számos nagy világvárosban is.

 

Hogyan él az ágyi poloska

Az ágyi poloska emberi vérrel táplálkozik, azonban ha sokáig éhezik más emlősök vérét is szívhatja. Szobahőmérsékleten akár 2-3 hónapig is koplalhat, anélkül, hogy elpusztulna. Fénykerülő, tehát az éjszaka leple alatt indul általában táplálkozni (nagyon éhes ágyi poloska akár fényben is elindul zsákmányt keresni!).

Ne tévesszen meg senkit az ágyi poloska neve, búvóhelye nem csak az ágy körüli területre jellemző, de elsősorban ott kell keresni. Az ágykeret, a matrac, a tapéta, képek, karnis, dugaljak, éjjeli szekrény, padló szegő és a szoba minden területe elképzelhető búvóhely számára, ezért is fontos az alapos felmérés, amely után vihető véghez a szakszerű ágyi poloska irtás.

Hogyan terjed az ágyi poloska

Régebben döntően passzív módon terjedt, vagyis behurcolással, ami azt jelenti, hogy bútorral, képpel, faanyaggal, egyéb csomagokkal.

Jelenleg az aktív módon a legjellemzőbb, a szomszéd lakásokból is átjön a nyílászárókon, vízóra szekrényen, szellőzőkön, réseken és repedéseken keresztül (elsősorban akkor fordul elő, ha a nagy fertőzöttség miatt már nincs elég életterük).

Hogyan védekezzünk az ágyi poloska ellen?

A legfontosabb az időben való felismerés és szakember hívása.

Ha minket választ segítünk, hogy a lehető leghamarabb megoldódjon a problémája.

Hívjon minket a 06 70 516 0884-es telefonszámon.

Ha még ez nem aktuális akkor itt olvashat egy pár jó tanácsot, amit érdemes lehet megfogadni:

A behurcolás ellen úgy tudunk védekezni, hogy leellenőrizzük a behozott bútorokat, egyéb tárgyakat, kutatva a már tárgyalt jeleket. Amennyiben külföldre utazunk (Amerikában, Angliában, Franciaországban vagy Kanadában járunk ahol nagyfokú az ágyi poloska fertőzöttség) vagy akár csak hazai idegen helyre, érdemes átnézni az ágy környékét mielőtt lefekszünk. Nem csupán a csípések, hanem az esetleges elhurcolás veszélye miatt.

Az aktív terjedés ellen a rések eltömítésével védekezhetünk. Pl.: a fűtés csövek mellett lévő rést kinyomható szilikon tömítővel töltsük ki, a konnektor dobozok réseit tömítsük stb.

Amennyiben még nem csinált hasonlót bízza szakemberre!

Vannak esetek, amikor ezek sem jelentenek megoldást, mert például, ha a szomszédban nagy a fertőzöttség akár az ablakon vagy ajtón is bejöhetnek.

Vendéglátó-szállásadó szektorban érdemes kioktatni a személyzetet, főként a szobalányokat, mivel nagyon fontos az ágyi poloska fertőzöttség korai felismerése.

Porszívózzunk gyakran, matracokat is beleértve, szegőléceket, ágykeretet stb. és utána a porszívó zsákot és annak tartalmát semmisítsük meg.

Ha sejtjük vagy már tudjuk, hogy poloskánk van akkor az ágy keretét (belülről, kívülről) egy kétoldalú ragasztószalaggal ragasszuk körbe – az azon végig vonuló ágyi poloskát megfoghatjuk. De fontos még ehhez a technikához, hogy az ágyat húzzuk el a faltól – ne érintkezzen mással, máshonnan ne jöhessen oda rovar.

Felkapcsolva hagyhatjuk a lámpát is, ugyanis az ágyi poloska fénykerülő. Azonban az éhes ágyi poloskát ez nem állítja meg.

Amennyiben bebizonyosodik vagy erős a gyanú, hogy fertőzött a lakása, kérem az irtást bízza ránk!!
Ne dobjon ki bútort, mert ezzel nem oldja meg a problémát!!

A szakszerűtlenül kivitelezett irtással, a lakás más részeibe vagy akár a fertőzésmentes szomszéd lakásba is elűzheti a rovarokat. Nem beszélve arról, hogy a házilagos irtásuk időigényesebb és drágább is lehet, mint egy szakszerű beavatkozás.

Megrendelőink több mint fele arra panaszkodik, hogy egy vagyont elköltött
különböző féle irtószerre, de nem jártak sikerrel.

Hogyan készüljünk az ágyi poloskairtásra és mit csináljunk utána?

A szakember feladata a poloskaírtás előtt

Az ágyi poloska irtás előtt először megpróbálunk meggyőződünk, hogy tényleg poloskával van-e dolgunk. Ennek része az információk begyűjtése és a helyszín átvizsgálása.

Az Ön feladata a poloskairtás előtt

poloskairtás előtt fel kell készíteni a szobákat. Az ágyakat, ágykereteket, szekrényeket, fotelokat stb. el kell húzni a faltól, szétszedni, felfordítani, hogy az összes búvóhelyet alaposan le tudjuk kezelni. Matracokat felállítani az élére. Az elektromos eszközöket, párára vagy nedvességre érzékeny dolgokat el kell pakolni, vagy le kell takarni. Kisállatokat el kell vinni. Virágok maradhatnak.

Az ágyi poloskák előszeretettel tartózkodnak a bútorok réseiben és az ágynemű között is megbújhatnak, éppen ezért ki kell üríteni az ágyneműtartókat, a benne lévő dolgokat tegyék az ágy mellé, olyan módon, hogy kollégánk tudjon tőle mozogni a szobában. A huzatokat minél magasabb hőmérsékleten, de legalább 60 fokon mossuk ki. A paplanokat és a párnákat elég szellőztetni.

Az ágyi poloskairtás után

Az irtáshoz egy hidegköd képző generátort használunk. A köznyelv néha gázosításnak hívja, de ez nem gáz, hanem finoman porlasztott folyadék. Ennek a belélegzés ártalmas lehet, ezért a poloska irtás után el kell hagyni a lakást 4 órára. Hazaérkezés után szellőztetni kell (minden ajtót és ablakot ki kell nyitni), az ágyakat össze lehet pakolni, az ágynemű huzatot le kell húzni és min. 60 fokon ki kell mosni, a párnákat és takarókat elég szellőztetni. Ezt követően bent lehet tartózkodni.

Bizonyos esetektől eltekintve (magas fertőzöttség, nagyon zsúfolt szoba, szomszédban nagy a fertőzöttség), minden irtás után két hónapos garanciát tudunk vállani.

Keressen minket bizalommal!

 

Üdvözlettel, Gerőcs Viktor